Even voorstellen

Niet de moed verliezen
Niet je geloof verliezen
Niet ongeduldig zijn
Niet depressief zijn.
Heel stil en vredig blijven
met een rustige adem.
Je geen zorgen maken over wat er gebeurt.
De zekerheid hebben dat dit over zal gaan en
dat alles goed zal komen.
Dat is inderdaad de beste houding.
De Moeder

Mijn naam is Loes Hebing-Visseren. Vanaf dat ik als kind van mijn vader op mijn hoofd moest staan ben ik vertrouwd met yoga en nog steeds is het een onlosmakelijk deel van mijn leven. Overal waar ik naar toe reis, neem ik mijn matje met me mee en als ik een dag geen yoga heb gedaan voelt dat als een gemis. Yoga houdt me soepel, energiek, gefocust, creatief en geeft me rust. Ik gun het iedereen om met yoga in contact te komen en ben mede daarom de docentenopleiding gaan doen. Ik geef vanaf 2008 yogalessen – eerst in de huiskamer, toen in een zaaltje en later in mijn eigen yogaruimte in de tuin. Nu geef ik alleen nog lessen online en op aanvraag.

Bij het centrum voor integrale yoga in Rotterdam heb ik de opleiding yogadocent voor beginners en gevorderden, zwangerschapsyoga, meditatie en seniorenyoga (waaronder stoelyoga) gevolgd.  Tevens volgde ik een bijscholing in de dru-yoga en volgde allerlei workshops om mijn kennis over yoga en meditatie op peil te houden.

Op een rustige manier, onder begeleiding van zachte muziek worden de oefeningen uitgevoerd. Zonder druk, gebruikmakend van ieders individuele mogelijkheden en zonder over grenzen heen te gaan. Dat betekent niet dat er soms niet wat krachtsinspanning van je wordt gevraagd, zeker tijdens de dynamische yoga. Soms is het echt wel zweten geblazen en voel je dat je spieren gaan trillen. Een van de doelen van yoga is immers dat je een betere conditie krijgt. De oefeningen zijn op elkaar afgestemd en elke les vormt één geheel. Ook als je wat ouder bent of te kampen hebt met lichamelijke klachten zoals reuma, artrose, ischias of een pijnlijke rug kan yoga verlichting brengen.  

Voor het doen van de oefeningen is het prettig om losse, comfortabele kleding te dragen. Te los is echter ook niet goed omdat dan de kleding rond het lichaam gaat draaien en je de lichaamshouding niet goed kunt controleren. Zoek dus naar een tussenvorm: soepel maar niet te los. In de winterperiode kun je het beste laagjes kleding aantrekken. Tijdens de asana’s is een T-shirt warm genoeg maar bij sommige adem- of ontspanningsoefeningen kun je het koud krijgen zodat een vest of een trui prettig is. Draag sokken of soepele slofjes tijdens de oefeningen. Handig zijn sokken met antislip zooltjes. Blote voeten is ook prettig en zelfs aan te raden.

Na het eten is het verstandig om minstens een uur te wachten voordat je yoga gaat doen. Gebruik geen zware maaltijd voor een avondles, dus geen bruine bonen of stamppot! Eet bijvoorbeeld  een salade, een pasta, heldere soep of crackers. Een volle maag belemmert je bij de asana’s!

Zoek een rustige plek op in huis of des zomers in de tuin of waar dan ook. Zorg ervoor dat je niet gestoord kan worden en zet je telefoon uit. Yoga vereist volledige concentratie. Een goede yogamat zorgt voor een goede grip en voorkomt wegglijden. Een deken, een hoofdkussentje en een wat steviger kussen dien je ook bij de hand te hebben. Ik weet het, het vereist zelfdiscipline om tijd vrij te maken om yoga te doen. De bank zit zo lekker, de krant moet nog worden gelezen en er is zo’n leuk tv programma. Zet jouw yogamoment daarom vast in je agenda, het loont echt om regelmatig yoga te doen. Je voelt je beter en je merkt dat eventuele klachten verdwijnen. En als je echt die fysieke aanwezigheid van een yogadocent nodig hebt, zoek dan een yogaschool die bij je past. Er zijn er genoeg in de Hoeksche Waard!