7 Misverstanden over Yoga

Yoga is zweverig

Het beoefenen van yoga houdt je juist met beide voeten op de grond. Je hebt tijdens het beoefenen van yoga veel aandacht voor je lichaam, voor je ademhaling…. je puur fysieke gewaarwordingen. Daar is niets zweverigs aan. Je hoeft dus ook helemaal niet geïnteresseerd te zijn in spirituele zaken om van yoga te houden.

Yoga is oefeningen doen op een matje.

Tijdens de asana’s (yoga oefeningen) ga je zoveel mogelijk op in de houding of de beweging. Ze helpen je om jezelf te leren kennen, om je bewust te worden van je lichaam, je adem en je geestelijke toestand. En ja, die oefeningen doe je meestal op een matje…

Voor yoga moet je slank zijn.

De staat waarin je lichaam verkeert is totaal niet van belang voor het beoefenen van yoga. Je kunt slank zijn of mollig, ziek of gezond, groot of klein, lenig of stijf, oud of jong – er is altijd een manier te vinden waarop yoga voor jou prettig is. Voor alle oefeningen zijn aanpassingen mogelijk. Yoga is voor iedereen!

Voor yoga moet je lenig zijn.

Stram- en stijfheid zijn juist een reden om met yoga te beginnen! Door de oefeningen word je leniger en flexibeler, zowel van lichaam als van geest. Yoga is absoluut een aanrader om lenig te worden maar ook om het te blijven.

Yoga beoefen je om verlicht te raken.

Er zijn inderdaad mensen die yoga beoefenen in de veronderstelling dat ze dan sneller verlicht raken. Deze overtuiging wordt zelfs op sommige yoga-opleidingen onderricht. Verlichting is echter iets dat je geschonken wordt. Het is niet iets dat je kunt bewerkstelligen. Het is dus al helemaal niet een proces dat je zelf kunt versnellen op welke manier dan ook. Je kunt dus maar beter gewoon yoga beoefenen omdat je je er lekker bij voelt. Het is echt niet zo dat yoga een soort vervanging is van religie. Religie heeft er absoluut niets mee te maken.

Yoga is saai.

Yoga is één grote speurtocht. Je gaat op avontuur in je lichaam. Het is een ware ontdekkingstocht naar je eigen mogelijkheden waarbij je voor verrassingen komt te staan en steeds weer nieuwe dingen ontdekt. Goed, hiervoor is natuurlijk wel enige concentratie, moed en doorzettingsvermogen nodig. Je zult niet ‘vermaakt’ worden zoals op een kermis met toeters en bellen. Je zult het feestje in jezelf moeten vinden. Saai? Het is maar hoe je het bekijkt.

Door yoga word je een beter mens

Voor mensen die yoga beoefenen brengt het blijkbaar iets waardevols: ze voelen zich energieker, ze worden zich meer bewust van bepaalde zaken, ze voelen zich simpelweg beter dan wanneer ze het niet doen. Dat betekent echter niet dat mensen die geen yoga beoefenen minder energiek, minder bewust of minder goed zijn! Yoga is slechts één van de vele manieren die je helpen om het leven te waarderen zoals het zich aandient, en als het bij je past zul je er je leven lang plezier van hebben.

Maar: je wordt er géén beter mens van.

Je bent namelijk al goed genoeg!